Hakkımızda

2013 yılında, İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Ayşin Kaplansayı’nın yürütücülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı(İSKA)’ya verilen bir projeyle 2 teleskop ve ekipmanları alındı. Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Dr. Mustrafa AYDIN, Rektör Sayın Prof.Dr. Yadigar İZMİRLİ ve Eğitim Fakültesi dekanı Sayın Prof.Dr. Hamide ERTEPINAR’ın destekleriyle üniversitemizde bir gözlemevinin kurulması kararlaştırıldı. Gözlemevi binası Kasım 2016 da tamamlandı ve ilk ışık 27 Kasım 2016 tarihinde alındı.

Daha sonra Türk Astronomi Derneği (TAD)’a kurumsal üyelik için başvuruldu ve bu talebimiz 2 Mart 2016 tarihinde kabul edildi.

Üniversite ve Gözlemevi olanaklarının yeterli olduğu değerlendirilerek Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÖKMER)’in kurulması işin başvuruldu ve YÖK’ün de onayından geçerek kuruluşu tamamlandı. GÖKMER’e ilk müdür olarak Prof.Dr. Orhan GÖLBAŞI atandı.

Gözlemevi, hem İstanbul Üniversitesinin hem de İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesinin tüm öğrencilerine hizmet vermektedir. Bunun yanında İstanbul genelinde, okul öncesinden liseye kadar tüm okullara, randevu almak koşuluyla yıl boyunca hizmet vermektedir.

Merkezimiz, İstanbul İli içinde gözlemevi bulunduran tek vakıf üniversitesi özelliğini korumaktadır. Merkezimiz, kuruluşunda yer alan amaçları doğrultusunda hem üniversitemiz bünyesinde yer alan fakülte, meslek yüksekokulları ve çocuk üniversitesine hem de İstanbul ili içerisinde anaokulundan üniversiteye kadar tüm kurumlara gözlem desteği vermektedir. Ayrıca uzay bilimleri konusunda da konferans, seminer ve sempozyumlar düzenleyerek bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesine katkıda bulunmaktadır. Yıl boyunca tüm kurumlara yönelik olarak web sayfamızdan randevu alınarak gözlem ve konferans desteği alınabilmektedir.

Merkezimiz önemli gökbilim olaylarının gözlenmesi ve kamuoyu ile paylaşılması konusunda da önemli görevler yapmayı sürdürecektir.

Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü

Prof. Dr. Orhan GÖLBAŞI