DÜNYANIN UZAYDAKİ GÖZÜ YOLA ÇIKIYOR…

James Webb Space Telescope (JWST) is to many astronomers the space observatory of the next decade.

NASA, CSA (Kanada Uzay Ajansı) ve ESA (Avrupa Uzay Ajansının ortak yapımı olan James Web Uzay Teleskopu (JWST) 25 Aralık 2021 Cumartesi günü yola çıkıyor. Ağırlığı 6 ton kadar olan teleskop, ESA’nın Fransız Guyanası’nda bulunan Ariane-5 roketine yerleştirildi. Yaklaşık 10 milyar dolara mal olan teleskop, bu güne kadar gerçekleştirilen en pahalı proje olarak biliniyor.

İlk uzay teleskopu olarak 21 yıl boyunca hizmet veren Hubble Uzay Teleskopunun (HST) ayna çapı sadece 2.4 metreydi. Ancak atmosfer dışında olması nedeniyle bizlere derin uzayla ilgili muhteşem görüntüler gönderdi ve uzayın birçok gizemini çözdü. Şimdi ondan 100 kat daha güçlü bir teleskopun bilime yapacağı katkı heyecanla bekleniyor. Çünkü JWST Büyük Patlamadan sonra oluşan ve HST ile bile göremediğimiz sönük gök cisimlerini belirlemek için tasarlandı. Bu nedenle evrenin oluşumu, yeni galaksi ve ötegezegenlerin keşfi konusunda da çok önemli bilgiler elde edeceğiz.

Teleskopun bir başka özelliği de, HST optik ve morötesinde gözlem yaparken, JWST kızılötesi dalgaboylarında çalışacak.

HST Dünyadan yaklaşık 550 km uzakta bir yörüngede dolanırken, JWST bunun 3 katı uzaklıkta bir yörüngeye oturtulacak. Her şey yolunda giderse, teleskopun yörüngeye oturtulması, otomatik olarak kendisini gözlem için ayarlaması ve sonunda ilk ışığın alınması  6 ay kadar sürecek.

Teleskopun fırlatılması birçok kez ertelendi. Çünkü teleskopun rokete yerleştirilmesi bile milimetrik hesaplar gerektiriyor ve çok uzun bir zaman alıyor. Ayrıca teleskopun koruma kalkanları ve kendisini otomatik olarak gözleme hazırlama aşamaları defalarca deneniyor. NASA’nın en son verdiği fırlatma zamanı 25 Aralık 2021, 12:20 UT olarak güncellendi. (Türkiye saati ile 15:20).

en_USEnglish